Usvajanjem novog zakona o radu, radnici bi bili izloženi nemilosti poslodavaca

Bez autora
Apr 23 2015

Usvajanjem novog zakona o radu, radnici bi bili izloženi nemilosti poslodavaca koji bi radili šta žele - ocijenio je danas u Sarajevu predsjednik Samostalnog sindikata državnih i policijskih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, sudskoj vlasti i javnim ustanovama BiH Juro Bilić.Izjavio je to na današnjoj tribini o temi "Zakon o radu zaposlenih u institucijama u BiH i Zakon o državnoj službi BiH" u organizaciji ovog sindikata. Istakao je da novi zakon o radu sadrži tri vrlo bitne stvari za radnike, a to su ukidanje rada na neodređeno vrijeme, nepotpisivanje kolektivnih ugovora i formiranje agencije za iznajmljivanje radne snage.

Usvajanjem novog zakona o radu, radnici bi bili izloženi nemilosti poslodavacaUsvajanjem novog zakona o radu, radnici bi bili izloženi nemilosti poslodavaca koji bi radili šta žele - ocijenio je danas u Sarajevu predsjednik Samostalnog sindikata državnih i policijskih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, sudskoj vlasti i javnim ustanovama BiH Juro Bilić.

Izjavio je to na današnjoj tribini o temi "Zakon o radu zaposlenih u institucijama u BiH i Zakon o državnoj službi BiH" u organizaciji ovog sindikata.

Istakao je da novi zakon o radu sadrži tri vrlo bitne stvari za radnike, a to su ukidanje rada na neodređeno vrijeme, nepotpisivanje kolektivnih ugovora i formiranje agencije za iznajmljivanje radne snage.

- Formiranje agencije je potpuno nova kategorija i nije nam jasno šta bi ta ustanova tačno radila - kazao je.

Podsjetio je da je zakon o radu već bio upućen u parlamentarnu proceduru, ali da je na zahtjev Sindikata povučen, jer nisu bili konsultovani prilikom izrade nacrta prijedloga zakona.

- Istina je da novi zakon ne može biti usvojen i da nam podmeću priču da međunarodna zajednica insistira na usvajanju - ustvrdio je.

Smatra da ustvari međunarodna zajednica traži da se uredi stanje u oblasti tržišta rada te da ne traže da se usvoji zakon o radu u ovakvoj formi.

- Definitivno smo protiv usvajanja i iskoristit ćemo sve moguće zakonske ovlasti da novi zakon o radu ne bude usvojen - zaključio je.

Predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u FBiH Salih Kruščica smatra da se treba donijeti okvirni zakon o radu na nivou države koji bi regulirao prava radnika na svim nivoima vlasti.

- Vlasti dosad nisu htjele to raditi, jer bi se time regulisala prava radnika - objasnio je.

Dodao je da dosadašnji prijedlozi zakona o radu ukidaju prava radnika, fleksibilnost radne snage i ukidanja dodatnih naknada.

Kazao je da u svijetu ne postoji država u kojoj svi radnici ugovore o radu potpisuju na određeno vrijeme.

- Oko osam posto radnika u Austriji potpisuje ugovore na određeno vrijeme, a ostali na neodređeno - naveo je Kruščica.

Također je dodao da za ovakvu situaciju nije kriva međunarodna zajednica, već domaće vlasti.

- Jednostavno žele da imaju jeftinu radnu snagu koja će raditi za 200 eura i robovlasničko društvo - zaključio je Kruščica.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik